Maraton – kongedistancen / hurtigere, hurtigere, hurtigere

Maraton - kongedistancen

For mange er atletik og specielt løbedisciplinerne højdepunkterne ved De Olympiske Lege. Specielt to discipliner tiltrækker opmærksomhed. Det er 100 m løbet, hvor verdens hurtigste mand skal findes, og så maraton-løbet.

Maraton

Maratondistancen blev første gang præsenteret ved De moderne Olympiske Lege i 1896. Den gang var maratonløbet 40 km langt, men i 1924 blev den officielle maraton-distance fastlagt: 42,195 km.

 

Se videoerne hvor en løbeekspert fortæller om maraton. Hør både om maratonløbet, om Rosie Ruiz, der snød sig til en maraton-sejr og bliv klogere på, hvordan man opmåler en maraton-rute. 

100 meter løb

Mennesket har længe konkurreret i de korte distancer. Det gjorde man allerede ved De antikke Olympiske Lege. På 100 meter distancen handler det simpelthen om at finde den allerhurtigste i verden.

 

Se videoen hvor en løbeekspert fortæller lidt mere om 100 meter løbet og om, hvor hurtigt de bedste mænd og kvinder løber.

Rekorder

Hvis man slår en rekord har man gjort noget, ingen andre har gjort før. Derfor har sportsfolk altid jagtet rekorderne. Det giver sportsfolk et mål at forsøge at slå rekorder, både personlige rekorder og verdensrekorder.

 

Se videoen hvor direktør i Dansk Atletik fortæller om, hvorfor sportsfolk jagter rekorderne. Hør også om, om man kan blive ved med at slå rekorder, eller om man på et tidspunkt ikke kan løbe hurtigere.

Doping

Sportsfolk konkurrerer for at vinde. Nogle vil endda så gerne vinde, at de snyder sig til en sejr. De sidste ca. 100 år har nogle sportsfolk brugt doping, så de fx blev hurtigere, stærkere eller mere udholdende.

Se videoen hvor en dopingekspert fortælle om, hvad doping gør ved kroppen, og hvorfor det er forbudt at bruge præstationsfremmende midler i sportssammenhænge.

Download opgaver

Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om maraton og 100 m, kan du kigge nærmere på nogle af disse opgaver. Du kan blandt andet undersøge, hvor hurtigt du og dine klassekammerater kan løbe, om I løber hurtigere, hvis I konkurrerer eller hepper på hinanden, og hvor vigtigt det er at være præcis, når man skal opmåle den 42,195 km lange maratonrute.

OPGAVE

Brug din skridtlængde til at måle afstande

 

OPGAVE
Forskellige beregninger af gennemsnitshastigheder på 100m

 

OPGAVE

Sprint sammen