Hvad sker der i kroppen, når jeg bevæger mig?

Hvad sker der i kroppen,
når jeg bevæger mig?

Du har sikker oplevet, at der sker noget med kroppen, når du begynder at bevæge dig. Pulsen stiger, du bliver forpustet og træt og begynder at svede. Men hvad er det egentligt, der sker inde i kroppen, når man bevæger sig?

Din krop

Der sker en masse ting med din krop, både imens du dyrker motion, og efter du har dyrket motion. Mens du dyrker motion, vil du mærke at dit hjerte slår hurtigere, du bliver forpustet, du begynder at svede og dine muskler bliver brugt og kan blive trætte.

Efter du har dyrket motion, er dine muskler blevet trænet. De er blevet stærkere, og måske kan du allerede mærke det, næste gang du dyrker motion! Du har også trænet dit hjerte, så det bliver bedre til at pumpe ilt rundt i din krop.

Der er også stor sandsynlighed for, at du er i godt humør. Man bliver nemlig glad af at lave sport! Se videoen her, hvor en fysioterapeut fortæller om, hvad der sker i kroppen, når man bruger den. Hør også om hvorfor, det er godt for vores krop og vores sind, at vi dyrker sport.

Løb selv – løb sammen!

Det er let at løbe, fordi man i princippet bare skal snøre skoene og ud af døren! Men det kan også være svært at komme af sted, hvis man løber alene. Måske er vejret dårligt, der kommer noget godt i fjernsynet eller man vil hellere slappe af.


Derfor er der nogle, som kan have fordel af at bruge en løbetræner, der kan hjælpe og støtte dem. Træneren kan fx lave træningsprogrammer, sætte mål, løbe sammen med en eller heppe på fra sidelinjen.

Se videoen, hvor en løbetræner fortælle om, hvad en løbetræner kan hjælpe med.

Hør også om, hvem der kan have fordel af at bruge en løbetræner, og hvorfor det er vigtigt at sætte sig et mål.

Bliv klogere på...

Hvis du gerne vil blive klogere på, hvad der sker i kroppen, når du dyrker motion, og hvordan din krop i øvrigt fungerer, kan du arbejde med nogle af disse opgaver:

Download opgaver

OPGAVE

Mærk og mål pulsen

 

OPGAVE
Tænk dig til en pulsændring

 

OPGAVE

Lungerne

 

OPGAVE

Brændende lys – forbrænding

 

OPGAVE

Mærk dine muskler